خستگی به معنای نداشتن توان و نیرو برای انجام کار می باشد. خستگی ناشی از ضعف عضلانی را نباید با خستگی بدن ناشی از کمبود نیرو برای انجام کار و مواردی مانند خستگی ناشی از واریس یکسان دانست. خستگی معمولا با استراحت از بین می رود ولی ضعف عضلانی غالبا این چنین نمی باشد.
خستگی علتهای مختلفی دارد . در مقالات دکتر محمود هادیزاده، بهترین متخصص واریس اصفهان (بهترین متخصص واریس اهواز) علاوه بر واریس، علل بسیار زیادی می توانند باعث بروز خستگی شوند. در واقع حتی خستگی می تواند علامت یک بیماری غیرجسمی و روانی باشد. باین معنی که مشکلات روحی هم می توانند باعث کاهش انرژی و تمرکز فرد شوند.
علل خستگی چیست؟
علل متفاوتی می توانند در ایجاد خستگی در بدن تاثیر داشته باشند در اینجا به چند مورد اشاره می کنیم:
عدم خواب کافی:
بسیاری از افراد به دلیل نداشتن خواب کافی احساس خستگی می کنند که مهم ترین و بزرگترین علت خستگی بدن می باشد. در بیماران مبتلا به واریس هم بعلت سوزش ناشی از عوارض واریس و نیز بعلت درد و سنگینی پا ممکنست کم خوابی ایجاد شده و خستگی رخ دهد.
رژیم غذایی نادرست:
رژیم غذایی شامل مقادیر زیاد کربوهیدرات تصفیه شده و قندهای افزوده شده اغلب با بی خوابی و سپس خستگی بدن ارتباط مستقیم دارد.
وقتی قند خون افزایش می یابد بدن برای ازاد کردن انسولین واکنش نشان می دهد در نتیجه ی کاهش قند خون، هورمون های کورتیزول و آدرنالین ترشح می شوند که در بی خوابی و خستگی بدن تاثیر بسزایی دارند .
کم کاری تیروئید:
اختلالات تیروئیدی موجب تسریع و یا کند شدن متابولیسم بدن می شوند.کم کاری تیروئید یکی از دلایل دپرس شدن، تنبلی، بی خوابی و خستگی می باشد.
کم خونی:
یکی از علت های شناخته شده خستگی بدن کمبود اهن در بدن می باشد .
در افراد مبتلا به کم خونی بدلیل کمبود اهن، تعداد هموگلوبین های خون کاهش می یابد (همانطور که می دانیم هموگلوبین وظیفه انتقال اکسیژن را از طریق گلبول های قرمز به سراسر بدن را به عهده دارد) در نتیجه فرد احساس خستگی می کند.
افسردگی:
افسردگی زمانی است که فرد برای مدت طولانی احساس ناراحتی، غمگینی و ناامیدی دارد. از طرف دیگر باید بدانیم افراد افسرده غالبا مشکلات بی خوابی دارند در نتیجه یک حالت چرخه معیوب پیش می آید که فرد بیشتر احساس خستگی دارد.
دیابت:
بالا بودن میزان قند خون و کاهش قند خون هر دو سبب خستگی می شوند.اگر میزان انسولین در بدن به میزان کافی وجود نداشته باشد و یا انسولین به مسزان کافی کارایی نداشته باشد میزان قند خون افزایش می یابد .
بدن برای تامین انرژی و همچنین انتقال گلوکز نیاز به انسولین دارد حال اگر میزان انسولین کافی نباشد و یا انسولین موجود در بدن بدرستی وظیفه خود را انجام ندهند قند نمی تواند برای تامین انرژی وارد سلول ها شود در نتیجه میزان قند در خون افزایش می یابد و نمی تواند انرژی سلول ها را تامین کند و در نهایت بدن احساس خستگی می کند.
مصرف بیش از حد کافئین:
بهترین متخصص واریس اصفهان در مورد ارتباط مصرف زیاد کافئین با خستگی مطالب فراوانی نگاشته اند. باید دانست که
در برخی موارد مصرف بیش از حد کافئین باعث عوارض و پیامدهای ناخواسته ای می شود. ازجمله این موارد می توان به اضطراب، ضربان قلب نامنظم، بی قراری و مشکلات مربوط به خواب اشاره کرد. موارد فوق سبب می شوند که فرد بیشتر احساس خستگی می کند.
مصرف برخی داروها:
داروهای مختلفی می توانند در واریس و موارد مشابه آن بکار برده شوند از جمله قرص فیتو وین، قرص دافلون،کپسول دوکسیوم و مواردی مانند آن. برخی داروها با اثرات منفی یعنی عوارض جانبی خود ممکنست باعث ایجاد یا تشدید خستگی شوند.
بیماری های قلبی:
در برخی بیماران قلبی به دلیل عدم خونرسانی به اندام ها، موجب ایجاد خستگی زود هنگام شده و فرد نمی تواند کارهای روزمره خود را بدرستی انجام دهد. بگفته بهترین متخصص قلب و عروق اصفهان (دکتر واریس در اصفهان)(دکتر محمود هادی زاده) برخی از داروهای قلبی نیز می توانند باعث بروز مشکلات مختلف از جمله خستگی شوند.
واریس و نارساییهای عروقی:
واریس و نارساییهای وریدی نیز می توانند باعث بروز خستگی عمومی شوند. بسیاری از بیماران مبتلا به واریس همچنین از خستگی و سنگینی پاها ناشی از واریس رنج می برند.
خستگی عاطفی و روحی چیست؟
خستگی عاطفی یا همان خست.ی روحی به دلیل استرس ها و مشکلات روزانه ایجاد می شود. در این صورت فرد احساس خستگی و کمبود انرژی برای فعالیت های روزانه دارد. در نتیجه فرد احساس می کند به استراحت های طولانی نیاز دارد.
علایم خستگی عاطفی وروانی متنوع هستند.
عدم وجود انگیزه، عدم تمرکز، مشکلات بی خوابی، بی علاقگی به امور روزمره از این جمله هستند. از سایر موارد می توان به حافظه کم و حواس پرتی، تغییر در اشتها را می توان اشاره نمود.
چرا همیشه احساس خستگی می کنیم؟
برخی افراد همیشه از خستگی و کسل بودن رنج می برند و نمی توانند کارهای روزمره خود را بدرستی انجام دهند. در حقیقت این بیماران دچار خستگی مزمن هستند. این خستگی ممکن ممکنست در بیماران مبتلا به واریس یا بدون واریس دیده شود. خستگی مزمن یک اختلال پیچیده می باشد و علل گو ناگون و متفاوتی دارد. وقتی می توانیم اصطلاح خستگی مزمن را بکار ببریم که بیش از شش ماه به طول کشیده باشد و دلایل پزشکی وجود نداشته باشد. اینحالت نوعی بیماری آزاردهنده است و در واقع این خستگی بعد از فعالیت های بدنی ایجاد نمی شود بلکه فرد همیشه اخساس خستگی می کند. اثرات این مشکل با استراحت از بین نمی رود و این خستگی از نوع شدید و خطرناک می باشد. این مشکل به مرور تمام بدن را درگیر می کند و فعالیت های روزانه را با اختلال روبرو می کند. یعنی فرد قادر نمی باشد که کارهای ساده روزانه را انجام دهد.
همچنین خستگی مزمن سبب ایجاد نوساناتی در سطح هورمون های داخلی تولید شده می شود. سطح هورمون های تولید شده توسط هیپوتالاموس یا ادرنال وقتی دستخوش تغییر شوند باعث بروز خستگی می شوند.
درمان خستگی :
درمان خستگی بستگی مزمن به درمان علت آن دارد. در مقوله خستگی و واریس، درمان واریس بوسیله لیزر واریس بهترین روش درمان است. در سایر موارد خستگی هم باید علت اصلی را درمان کرد.